Vegetariánstvo áno či nie?

6. října 2009 v 16:10 | Teensi |  zdravie
S pojmom "vegetarián" sa stretávame pomerne často. Čo sa však pod týmto známym názvom presne skrýva? Ako je to so zostavovaním jedálnička? Je tento spôsob života skutočne tak zdraviu prospešný? Poďme spoločne hľadať odpovede.

Slovo vegetarianismus pochádza z latinského slova vegetabilis - rastliny a vegetare - rast, rozvíjať sa. Vegetus v latinčine znamená svieži, zdravý.

V dnešnej dobe rozoznávame nasledujúce formy vegetariánskeho stravovania: prísne vegánska strava bez akýchkoľvek živočíšnych produktov
lakto-ovo-vegetariánska strava zaraďuje vajcia, mlieko a mliečne výrobky (niektoré tolerujú aj občasné zaradenie mäsa hydiny alebo rýb)
frutariánská strava konzumácia len ovocie
vitariánska zaraďuje len stravu surovú, tepelne nemodifikovaná
Pre dobré zdravie však v žiadnom prípade nestačí len vyradiť živočíšne výrobky z jedálnička - musíme aj správne voliť potraviny.

Po přejití na vegetariánsku stravu sa hlavné škodlivinou stáva cukor - jeho spotreba totiž relatívne dosť stúpne.
Riziká vegetariánskej stravy spočívajú najmä v jej prípadné nevyváženosti a nesprávnom zvládnutie prípravy potravín (dôležité je napríklad namáčať obilniny a strukoviny pred varením, nakličovat obilniny, piecť z čerstvej múky atď), vznikajú pri sebenerespektování (prehnaná askézy ap.), Čo môže byť aj prípad výskytu mentálnej anorexie. Problémy môže vegetariánům spôsobiť aj nedostatočná kvalita potravín (nestačí sledovať, či je výrobok "bio", jeho užitočnosť závisí predovšetkým na jeho zloženie), zlé postupy a nevhodná skladba jedál. Vegetariáni a najmä vegáni mávajú nedostatok vitamínu B12, ktorý sa dá dopĺňať z mliečnej stravy a vajec, príp. obohatenými potravinami (sójové mlieko, cereálie ...)
Pestrá rastlinná strava, sója a rozumné množstvo mliečnych výrobkov však zabezpečí všetky potrebné živiny a je ďaleko vhodnejšie ako mäsitá strava.

Hlavné problémom "nevegetariánů" je vysoký príjem živočíšnych tukov a soli. Mäso je totiž je vysokotučné potravou - pre svoj vysoký obsah tukov prispieva k obezite a keďže je tiež bohatým zdrojom cholesterolu, vedie k upcháva ciev a ďalším civilizačným chorobám. Na druhej strane však musím konštatovať, že mäso má vo výžive veľmi dôležitú úlohu. Je zdrojom plnohodnotných bielkovín a len tie obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si telo samo nevie vytvoriť. V tejto súvislosti nie je žiadna rastlinná bielkovina plnohodnotná. Konzumácia mäsa sa mení spolu s vekom človeka - je dôležité v období rastu detí, je zdrojom bielkovín, minerálnych látok, železa a vitamínov A, D a B. V dospelosti by sme mali zaraďovať mäso aspoň 3x týždenne. Z hľadiska prevencie obezity je dôležité konzumovať mäso chudé. 1 až 2 porcie mäsa by mali tvoriť morské ryby.

Ľudia, ktorí nejedia mäso si pochvaľujú, ako príjemne sa oslobodili od nezdravé záťaže. Oponenti naopak pred vegetariánstvom varujú - mäso je totiž podstatná časť výživy. Skrátka názory na túto problematiku sú dosť odlišné. Voľbu byť či nebyť vegetariánom sprevádza často neistota spôsobená pôvodcom informáciami spochybňujúcej správnosť tohto kroku. Ak ste presvedčení, že vám mäso chýbať nebude, skúste to na mesiac, na rok alebo potrebné na celý zvyšok života a účinky posúďte sami na sebe.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 micouche micouche | E-mail | 14. července 2010 v 21:07 | Reagovat

Som už 22 rokov vegetarianom,a neviem,že by som pociťoval neaké zvláštne zdravozné problémy.Jedeno je isté,že bude musieť vyrásť niekoľko generácií vegetarianov,aby sme mohli posúdiť,či je zdravé alebo škodlivé.Súčasná medicína zaškatuľkovala pacientov do testov s určitými hodnotami,a kto tie hodnoty nemá je nemocný,ale je to skutočne pravda?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama